Mei en een beetje juni…

Mijn voornemen om iedere maand wat te delen is nu alweer jammerlijk mislukt…🙈 Zucht. Maar laten we zeggen dat dat komt door alle geslaagde concerten! Een bloemlezing:

Samen met Michiel en Hanspeter speelden we Appeltaartconcerten op weer verrassende locaties: zo traden we in het Azielzoekerscentrum in Utrecht op samen met een Ud-speler uit Irak en een altviolist uit Syrië, waren we in Arnhem te gast in een heuse bioscoop van woonzorgcentrum Pleyade en speelden we voor (ex)kankerpatiënten, naasten en vrijwilligers in Viore in Hilversum.
In de Oude Kerk in Zoetermeer, een plek die me zeer dierbaar is, omdat ik er elk jaar een concert mag geven, speelde ik een lunchconcert in de serie van organist en organisator Ronald de Jong. Ik had gekozen voor een programma waarbij de Italiaanse sonata in verschillende vormen en tijden centraal staat. Als afsluiting een stuk van de Sovjet Oekraïnse componist Glière, geboren in Kiev, gestorven in Moskou, in een tijd waarbij je nog veilig kon reizen tussen de twee steden en een muzikale carrière kon opbouwen in beide. Om niet te vergeten dat uit een streek in de wereld die we nu alleen maar lijken te kennen van oorlog en ellende, ook prachtige muziek vandaan komt.
Ook op orkestgebied was er weer een hoop te beleven: met het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Stanislav Kochanovsky speelden we de Wereldpremière van “Mr. Escher’s Imagination” van componist Hawar Tawfiq. Een fantastisch goed, kleurrijk en fantasievol stuk, hear hear! En met 2 fijne, goed geschreven harppartijen die elkaar aanvullen en versterken en mooi uitkwamen in het geheel. Een feestje samen met harpiste Anneleen Schuitemakers. Afgelopen weekend dus de première in het Concertgebouw te Amsterdam, maar ik hoop dat dit werk ook andere concertzalen zal gaan veroveren.

Het Residentie Orkest had een avontuurlijk concert geprogrammeerd met toetsenist Sven Figee, die op geheel eigen wijze met Bach en Mozart aan de haal ging, zich aan de Metamorphoses van Glass (ja ook met harp!) waagde en ons meenam in de opzwepende grooves van Thelonious Monk en andere jazz-iconen.

Supertrots op mijn leerlingen van harpensemble “Viva HARPoniX” van Scholen in de Kunst Amersfoort. Hier in actie tijdens de Cultuurweek in Leusden. We speelden Bittersweet van Donna Verdell, Nocturne van Sabien Canton en Danza de Luzma van Alfredo Ortiz. Dit gevorderden harpensemble repeteert wekelijks in Amersfoort en treedt een aantal keer per jaar op. Interesse? Meld je aan!
Deze foto maakte één van mijn leerlingen die bij mij thuis in Utrecht les heeft. Omdat het er zo tof uitzag, al die harpen, net een snoepwinkel 😀 😄
In de imposante Sint Nicolaaskerk in Ijsselstein zong en speelde het Ijsselsteins Kamerkoor o.l.v. Marilou Krouwel een mis van Vivaldi èn een mis van Herman Finkers (ja die ja!). Nooit geweten dat deze grappige duizendpoot ook nog muziek kon componeren! Ook een harp alleen klinkt in deze kerk met zijn enorme galm best lekker. Ik speelde een sonate van Pescetti en een Fantasie van Ibert.

Harpconcert van Henk Badings

En nu de cultuurwereld weer open is en alles weer ‘mag’ heb ik besloten weer wat vaker te bloggen. Of dat is mijn goede voornemen althans haha, ervaring leert dat ik me gauw laat meenemen in de waan van de dag, de stroom aan ervaringen die het leven biedt. En dan schiet het er nog wel eens bij in om te reflecteren en te laten bezinken wat er gebeurd is. Toch is dat belangrijk, ik bevind me in de gelukkige positie dat ik kan doen waar mijn hart van opengaat, namelijk muziekmaken met fijne muzikantenmensen. In een veilige omgeving met een dak boven mijn hoofd en genoeg te eten. Niet per se vanzelfsprekend op deze aardkloot. En een beetje nederigheid, relativering en realiteitsbesef kan geen kwaad. Daarom, ondanks mijn eigen gedoetjes en dat dingen soms echt wel eens niet gaan zoals gewenst: ik ben een dankbaar mens! En ik wil het leven omarmen zoals het komt en vieren als er iets te vieren is.

En er was wat te vieren: wat een geweldig weekend was het vol gave concerten! 💟🔥🎵 Heel erg genoten van het spelen van Henk Badings’ Harpconcert met orkest Intermezzo onder de bezielende leiding van dirigent Frank de Groot.
Met veel dank aan alle spelers en hulpvaardige mensen, in het bijzonder Marjo Ineke-Emmery, Ateke, Esther Papma en de slagwerkers, met name Jens Meijers die de paukenpartij voor zijn kundige en zeer muzikale rekening nam. (Ik dacht dat harpisten veel aan het stemmen waren, blijk je met pauken toch ook heel wat te stellen te kunnen hebben als een componist het in z’n bol krijgt)
Het was tof! 🙏

Teasers!!!

En jaaaa daar zijn de filmpjes!

Heel blij met de opnames die we met Trio Bardac mochten maken in het Concertgemaal in Amsterdam voor onze toer met “Les Amours d’Emma Bardac”! Muziek van Claude Debussy en Gabriël Fauré. Zie voor de speellijst in juni 2021 en tickets: www.triobardac.com

En dit is een korte impressie van “Sprookjesmuziek op de Harp”, een soloproject waarin ik sprookjes laten horen in woorden èn klanken:

Plannetjes uitbroeden…

17 mei 2021

Na een bizar jaar, waarin het complete culturele leven meerdere malen zowat helemaal stil kwam te liggen, beginnen nu de eerste plannetjes weer uitgebroed te worden….want alhoewel het stil was, blijkt de muziek slechts gevangen te hebben gezeten, klaar om haar weg weer te vinden, in huizen, zalen, kerken en daarbuiten. Muziek die mensen samenbrengt, verbindt, ontroert, tot de verbeelding spreekt. Ze wacht geduldig af….

We zijn bezig geweest met de voorbereidingen voor “Les Amours d’Emma Bardac” met prachtige muziek van Fauré en Debussy voor trio fluit – altviool – harp. Een programma dat we hopelijk in juni kunnen gaan uitvoeren. Een voorproefje in beeld en geluid komt er aan….houd de website in de gaten…

Met “Sprookjesmuziek op de harp” heb ik in woorden en muziek sprookjes vertelt aan kleine en grote kinderen. Dat was een magische ervaring. Ook hier is een opname van gemaakt. Binnenkort meer…..

Harpen in het Koninklijk Concertgebouw Orkest

…en het werden er steeds meer…! Afgelopen weken nam het aantal harpen flink toe in het Koninklijk Concertgebouw Orkest: 2 in Ravels Rhapsodie Espagnol, 3 in Brückner 8, 4 in Berlioz’ Symphonie Fantastique en Schönbergs Pelleas&Mélissande en tot slot als klapper deze week de laatste concerten met 6 harpisten! Met dank aan Wagner, wie anders? 🦁 Baas boven baas. 😉

Het was een geweldig muzikaal avontuur om samen te werken met deze topharpisten en powervrouwen: Saskia Rekké, Petra van der Heide, Sandrine Chatron, Jaike Bakker en Marianne Melchior. ♥️

…en nog meer “Na de Poort”…: Duo23 and…

…and more concerts in this festival Na de Poort: a performance of Duo23 with my wonderful collegue harpist Saskia Rekké! Oh how we love to play this music of Franck, Debussy, Ravel and Strauss!! So much fun!

The last concert for me today was with cellist Douw Fonda. It was a very special one because we played completely in the dark: “Luister in het duister” was the name of this permormance. Douw is a master on the cello playing the famous suite of Bach. An incredible experience listening to it without your eyes ‘hearing’. I played a lighthearted La Boîte á Musique. Together, in the midle of the program, we met in the Ave Maria – Bach/Gounod. It was magical.

No pictures of this one as you can understand 😉

Kamermuziek Ensemble Nederland

Since last year I have been part of Kamermuziek Ensemble Nederland, an ensemble consisting of violin, clarinet, cello and harp. Not many pieces have been written for this unusual but beautiful combination of instruments, so we made it our challenge to arrange any music that we like.

Last week we played at De Klassieken, broadcasted by Radio4, with host Ab Nieuwdorp. Pieces by Shostakovich, Ravel and Piazolla. The day after we performed at Kamermuziek Festival on Landgoed De Paltz at the Herman van Veen Artscenter. The weather was great and the audience enjoyed both the concerts and the beautiful surroundings of the Landgoed.

Na de Poort…..

What a special concert it was in Culemborg in Festival “Na de Poort”! ♥️ Openingnight with my dearest friends and fellow musicians of Atmos4, we played the hallucinant Canto Ostinato for marimba’s, harp and piano in the magical garden of Studio Wollebrandshof. Flowers, plants and trees were our scene decoration. Birds of all kinds accompanied us loudly in the music. Life is good ♥️🍀🌸🕊

Duo23

 

Een nieuw harpduo werd geboren in december 2017: Duo23 !
Bijeengebracht door vriendschap, professie èn twee topharpen van het merk “Lyon&Healy” stijl 23 die we bespelen – hebben we dit najaar besloten onze muzikale krachten te bundelen om samen sfeervolle en uitdagende concerten te geven. En dat resulteerde in een mooie try-out in Bunnik en een geweldige première op Terschelling! Het thema van dit programma is ‘beweging’. We namen ons publiek mee in vriendelijke walsen van Glazoenov en Gretchaninov en in de sfeervolle dansen van Debussy. Audio volgt!

Vrijdag optreden bij Hessel en Tess en uitzending op Terschelling.tv.

Na een geslaagd concert op zaterdag in een volle Westerkerk.

…bye bye Terschelling! En bedankt voor alles, lieve Terschellingers!
 

Fluit, altviool, harp: Debussy

Een trio bestaande uit fluit, altviool en harp, dat dankt zijn ontstaansrecht aan de Franse componist Claude Debussy. Hij schreef een prachtig trio waarbij hij de verschillende klankkleuren van de instrumenten op een fantastische manier wist te combineren. Vele componisten zouden zijn voorbeeld volgen en inmiddels is deze combinatie van instrumenten sterk geworteld in de klassieke muziek.

Op 26 december 2017 mocht ik Debussy’s trio en muziek van Bartok, Glazoenov, Smetana, Donizetti en CPE Bach uitvoeren met fluitiste Karin Leutscher en altviolist Adriaan Breunis. Een feestje op 2e kerstdag. Dat naar meer smaakt komend jaar…