Biografie

Annemieke IJzerman studeerde harp bij Erika Waardenburg aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Op 12-jarige leeftijd werd zij hier in de Jong Talentklas aangenomen. In 2004 behaalde zij in de vakopleiding het diploma Bachelor of Music met onderscheiding. Ze vervolgde haar harpstudie bij Fabrice Pierre aan het CNSMD in Lyon in Frankrijk. Daarnaast volgde ze masterclasses bij o.a. Jana Bouskova, Isabelle Moretti, Susanna Mildonian, Godelieve Schrama, Stefan Metz en Jan Wijn.
Annemieke won prijzen op o.a. het 4e Nederlands Harpconcours (2004), de Internationale Wedstrijd voor Harp in Brussel (2000), het Prinses Christina Concours en het Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland.
Als bevlogen muzikante is Annemieke is regelmatig te horen in concerten.

Solo:
Annemieke geeft solorecitals waarin ze de pedaalharp als veelzijdig solo-instrument laat horen. Ze speelt muziek van barok tot impressionisme tot modern. Vaak neemt ze ook de hakenharp mee om Ierse en Keltische volksmuziek te spelen. In 2011 maakte ze haar eerste CD: ‘La Boîte à Musique’ met Franse impressionistische en romantische muziek uit het fin de siècle.
Annemieke soleerde in binnen- en buitenland met orkest in harpconcerten van Pierné, Mozart (fluit-harpconcert), Brandon, Händel, en de bekende “Danse Sacrée et Danse Profane” van Debussy met diverse orkesten.

Ensembles:
Annemieke heeft een aantal vaste ensembles waarmee ze optreedt: een Altviool – Harp duo met Michiel Holtrop (altist bij het Nederlands Philharmonisch Orkest); een Altviool – Fluit – Harp trio met Michiel Holtrop en Hanspeter Spannring (solofluitist bij het Nederlands Philharmonisch Orkest); een Fluit – Harp duo met fluitiste Gudrun Bourel; Harp – Orgelduo met organist Erik van der Heijden. Een speciale plek neemt de Canto Ostinato in, het beroemde stuk van Simeon ten Holt, dat Annemieke in combinatie met marimba en piano met haar ensemble Atmos4 uitvoert.
Daarnaast speelt ze in verschillende grotere ad-hoc ensembles. Zo maakte ze op het Europees Harpsymposium 2001 deel uit van het harptrio dat de première van Walter Hexters bewerking van de Dansen van Debussy voor 3 harpen uitvoerde. Ze speelde in 2005 de wereldpremière van Daan Manneke’s Psalmenrequiem voor 12 zangers en harp in de Noorderkerk te Amsterdam; tevens voerde zij dit werk nog eens uit op het Daan Manneke Festival in 2008. Met het Schönbrunn Ensemble speelde ze in 2007 en 2011 Debussy’s ‘Chansons de Bilitis’ tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht. In 2014 speelde ze ‘C’est le ton qui fait la musique’ – de titel van het programma dat werd uitgevoerd op de Fredener Musiktage met Ravels’ Introduction & Allegro voor harpseptet, een wereldpremière van Pantomimes van de hand van componist en klarinettist Olivier Dartevelle voor dezelfde bezetting, ‘Chant de Linos’ van Jolivet en het Trio van Debussy.

Symfonieorkesten:
Annemieke is een veelgevraagd freelancer in de grote symfonieorkesten en kamerorkesten in binnen- en buitenland. Zij speelt in o.a. het Concertgebouw Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, Amsterdam Sinfonietta en het Orchestre Philharmonique de Luxembourg.

Cross-overprojecten
In cross-over projecten, muziek in combinatie met bijvoorbeeld theater of dans, werkte ze samen met het o.a. Stichting TIS theater in de voorstelling ‘Jij verlaat mij voordat ik jou verlaat’, met choreografenduo Leine en Roebana (moderne dans) in ‘Theriak’, VocaalLAB/het Matangi Kwartet in ‘The Man who mistook his wife for a head’, met theatergroep Kwatta in de kindervoorstelling ‘Tsaar Saltaan’, met The Analogues – Sgt. Pepper’s lonely hearts club Band (Beatles), en met Alchemy Ensemble het lyrische sprookje ‘De Sneeuwkoningin’ voor sopraan, harp en 3 dansers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s